Úvod › Revizní technik
Zkouška revizního technika elektrických zařízení
Revizní technik provádí revize vyhrazených elektrických zařízení. Potřebuje způsobilost vedoucího elektrotechnika, praxi a osvědčení, které vydává Technická inspekce ČR po úspěšné zkoušce.
Podmínky
| Rozsah | Praxe nejméně |
|---|---|
| E1A, E2A | 4 roky |
| E3A | 2 roky |
| E1B, E2B | 4 roky na druhu A a 1 rok na druhu B |
| E3B | 2 roky na druhu A a 1 rok na druhu B |
Průběh a platnost
| Kde | pověřená organizace (TIČR), do 30 dnů od přihlášky |
|---|---|
| Komise | nejméně 3 členové, předseda je zaměstnanec pověřené organizace |
| Úspěšnost | 80 % v písemné i ústní části |
| Opakování | nejdříve po 15 dnech |
| Osvědčení | platí 5 let, změny údajů oznámit do 15 dnů |
| Oprávnění k podnikání | platí 10 let |
Modul revizního technika v trenažéru
75 otázek navíc k otázkám § 6 a § 7, lekce o postupu revize, revizním měření, hromosvodech a prostředí s nebezpečím výbuchu a test po 30 nebo 50 otázkách.
- RT: zákon, osvědčení a zkouška (18 otázek)
- RT: postup revize a zpráva (14 otázek)
- RT: měření a přístroje (15 otázek)
- RT: ochrana před bleskem (15 otázek)
- RT: prostředí s nebezpečím výbuchu (13 otázek)
Balíček Revizní technik za 990 Kč obsahuje vše z § 6 + § 7 a modul RT.
Časté otázky
Kde se skládá zkouška revizního technika?
U pověřené organizace, kterou je Technická inspekce ČR. Zkouška se koná nejpozději do 30 dnů od přihlášky a je veřejná.
Jak zkouška vypadá?
Má písemnou část (u TIČR na počítači) a ústní část. V každé je potřeba nejméně 80 % a k ústní části se postupuje až po úspěšné písemné.
Jak dlouho platí osvědčení revizního technika?
5 let ode dne udělení. Potom se odborná způsobilost znovu ověřuje zkouškou.
Stačí osvědčení k podnikání v revizích?
Ne. Osvědčení je osobní odborná způsobilost, k podnikání je potřeba i oprávnění, které platí 10 let.
Co když u zkoušky neuspěji?
Opakovat lze nejdříve po 15 dnech a počet pokusů není omezen.
Zdroje: zákon 250/2021 Sb. § 8, § 11 a § 12, nařízení vlády 194/2022 Sb. § 8. Trenažér obsahuje vlastní otázky, nejde o oficiální otázky TIČR.