Úvod › Vyhláška 50
Vyhláška 50/1978 a co platí místo ní
Mezi elektrikáři se pořád mluví o „paragrafu 6“ nebo „osmičce“. Vyhláška 50/1978 Sb. ale od 1. 7. 2022 neplatí. Odbornou způsobilost dnes upravuje zákon 250/2021 Sb. a nařízení vlády 194/2022 Sb.
Převodník kategorií
| Dříve (vyhláška 50) | Dnes (NV 194/2022) |
|---|---|
| § 4 pracovník poučený | § 4 osoba poučená |
| § 5 pracovník znalý, § 6 pracovník znalý pro samostatnou činnost | § 6 elektrotechnik |
| § 7 a § 8 pracovník pro řízení činnosti, řízení činnosti dodavatelským způsobem a řízení provozu | § 7 vedoucí elektrotechnik |
| § 9 revizní technik | § 8 revizní technik, osvědčení vydává TIČR |
Co se změnilo
- Zkoušku elektrotechnika a vedoucího elektrotechnika skládáte před tříčlennou komisí, jejímž předsedou je revizní technik.
- Písemný test má aspoň 10 otázek z BOZP a první pomoci, potřeba je 80 % v písemné i ústní části.
- Doklad platí 3 roky, osvědčení revizního technika 5 let.
- Lhůty revizí určuje příloha 4 NV 190/2022 Sb., viz přehled lhůt revizí.
Podrobněji: zkouška elektrotechnik § 6, vedoucí elektrotechnik § 7, revizní technik.
Trenažér je napsaný podle nových předpisů a staré paragrafy u otázek vysvětluje.
Časté otázky
Platí ještě vyhláška 50/1978 Sb.?
Ne. Od 1. 7. 2022 ji nahradil zákon 250/2021 Sb. a nařízení vlády 194/2022 Sb. (odborná způsobilost) a 190/2022 Sb. (vyhrazená elektrická zařízení).
Platí moje staré osvědčení podle § 6 vyhlášky 50?
Osvědčení vydaná před 1. 7. 2022 se podle § 10 NV 194/2022 považují za doklad o odborné způsobilosti. Pracovník znalý a znalý pro samostatnou činnost je dnes elektrotechnik (§ 6), pracovník pro řízení činnosti a provozu je vedoucí elektrotechnik (§ 7).
Čemu odpovídá dnešní § 6 a § 7?
§ 6 NV 194/2022 je elektrotechnik, tedy osoba znalá pro samostatnou činnost. § 7 je vedoucí elektrotechnik, který smí navíc řídit činnost a provoz a projektovat zařízení nepodléhající autorizaci.
Jak dlouho platí nový doklad?
Doklad elektrotechnika i vedoucího elektrotechnika platí 3 roky, osvědčení revizního technika 5 let.
Zdroje: zákon 250/2021 Sb., nařízení vlády 194/2022 Sb. § 4 až § 10, nařízení vlády 190/2022 Sb.